IRODAHÁZAK ÉJSZAKÁJA – Mitől is lesz jó egy iroda?

Az Europa Design http://europadesign.hu/ meghívására október végén részt vettem a belsőépítészeknek, lakberendezőknek szervezett Irodaházak Éjszakáján. Az este 6-kor kezdődő, és hajnalig tartó rendezvény azért nagyon érdekes, mert a szervezett túra keretében olyan design irodaházakat lehet megnézni, amire egyébként nem lenne lehetőség – hacsak az ember nem olyan szerencsés, hogy valamelyikében dolgozik.

A program az Europa Design Törökvész úti irodájában és bemutatótermében kezdődött. A múlt század elején épült, szép formájú bauhaus villát az átalakítás során minden mai modern igényt kielégítő irodaépületté varázsolták át, amely Magyarországon elsőként kapott Well Point minősítést, és többszörös ’Év Irodája’ cím tulajdonosa.

Ezt követte a Váci úti CityZen Irodaház, melyben a – csak Túró Rudi irodaként emlegetett – FrieslandCampina irodáját néztük meg. Az odaút alatt nem nagyon értettem ezt a nagy rúrórudizást, de egyből megértettem… Magyarországon ez a legmenőbb brand-jük, ezért a tejipari cég irodájának falain hatalmas Túró Rudik és tehenek vannak, piros pöttyös tárgyalóval és persze tejes üvegekkel.

 

De nézzük, mitől is olyan jó egy iroda?

A FrieslandCampina nagy hangsúlyt fektet a dolgozók „wow”- érzésére, hogy az interjúra érkező jelöltek azonnal úgy érezzék, hogy csakis itt akarnak dolgozni. Az anyacég elvárásait kicsit felpuhítva, a teheneket például csak a kevésbé látható helyeken, a hangszigetelt mini telefonszobákban helyezték el, ahol privát beszélgetéseket lehet folytatni. A vállalati image tudatosítása fontos, de nem eltúlzott, inkább jópofának mondanám. A cég holland ügyvezetőjének előadásából megtudtuk, hogy a cégcsoportnak komoly elvárásai vannak az irodával szemben, alapvető a nagyfokú benapozottság, a friss levegő ellátás, a nyitott részek, teraszok, és a nagyméretű közösségi helyek kialakítása. A belső kétszintes irodát emiatt nagy terek jellemzik, open office elhelyezéssel, viszonylag kevés zárt tárgyalóval, azoknak is üvegezett, teljesen átlátszó a fala. A munkavállalókat arra biztatják, hogy a megbeszéléseket inkább a közösségi helyeken bonyolítsák, a bútorozás is ezt segíti, kis üldögélő szigetek kialakításával. A teljesen modern asztalok magassága állítható, attól függően, hogy ülve vagy állva szeretne az éppen odaérkező dolgozni. A munkaszékek bármely irányba követik a benne ülő mozgását, az oldalirányú mozgás például nagy segítség a derék és gerincproblémákra.

Az Europa Design irodaház gyönyörű, a megtervezésénél rendkívül fontos volt a tér áramlása és a benapozottsági százalék. A hatalmas ablakfelületek miatt az iroda a külső térrel is egységet alkot. Mivel az Europa Design irodabútorokkal foglalkozik, ezért itt alap, hogy az itt dolgozó mérnökök, designerek a megmodernebb, ergonomikus bútorokon üldögélnek, dolgoznak. A rekreációs terek és a konyha fontos szerepet kapott, ahol a munkavállalók egészséges táplálkozására is figyelmet fordítva mindig van friss gyümölcs!

Összegezve: az irodák belső terének kialakítása kiemelkedően fontos az ott dolgozók jóérzésének biztosítása és ezáltal megtartása szempontjából. A jó munkahelyi környezet segít a stressz csökkentésében és levezetésében, ezáltal jó hatással van a munkavállalók munkavégzésének hatékonyságára.