CÍMLAPON AZ OTTHON MAGAZINBAN!

TELJES CIKK:

Hűsítő hangulatban

A harmincas években épült nyaraló kihasználatlanul állt egészen addig, amíg Eszter és párja Balaton-parti esküvőjének alkalmára meg nem újult. Így lett társa egymásnak az angol romantika és a vízparti hangulat.

Szöveg: Hoffmann Nóra
Fotó: F. Tóth Gábor
Styling: Horváth Vera

Erősen lelakott állapotban, sok apró, sötét helyiségre tagoltan várta ez a balatoni nyaraló megmentőjét, aki időt és energiát nem sajnálva visszaállítja eredeti szépségét. A közel nyolcvanéves villaépület meglévő nyílászárói ugyanis azt feltételezték, hogy annak idején egy igen tehetséges asztalosmester gondoskodott arról, hogy a környék házai egységes, szép stílusban gyönyörködtessék a nyaralókat. Néhány évvel ezelőtt Eszter és Péter meglátták a lehetőséget a zamárdi házban és úgy döntöttek, közelgő esküvőjüket itt szeretnék megtartani. 

„Felmértük, hogy mi az, amit megtartanánk, és mi az, amit inkább átalakítanánk – kezdi a lakberendezőként dolgozó Eszter. – Egyértelmű volt, hogy a gyönyörű ablakok, ajtók és spaletták megőrzésre méltóak, viszont többségük olyan rosszul festett, hogy jobb megoldás volt újragyártatni őket.” Az egykori szerencsétlen elrendezést mindenképpen meg akarták szüntetni, hiszen tágasabb térre vágytak. Ehhez szükség volt egy négyméteres áthidaló beépítésére, mivel megbontották azt a főfalat, ami keresztben húzódik a házon. A tér maximalizálása érdekében a külön hálószobáról is lemondtak. „Úgy éreztük, egy nyaralóban megengedhető, hogy a hálószoba és a nappali egy térbe kerüljenek, a kisebb szobában inkább gyerekszobát rendeztünk be.” Az átalakításnak azonban itt még nem volt vége. Mivel az egész ház nedvesedett, a padlószintet visszabontották és újraszigetelték. A masszív falak viszont szerencsére olyan jól megtartják a hőt, hogy a légkondicionálót inkább csak fűtésre használják, a vastag falaknak hála a ház nyáron is alig melegszik át. 

A belső tér hangulatát a finom rajzolatú, toile mintás tapéta határozza meg, ami egyértelműen nem bírt volna el túl sok bútort és kiegészítőt. Eszter főleg fehér és halványszürke színekben gondolkozott, amit a kék különböző árnyalataival oldott, reflektálva ezzel a tópart közelségére és a nyári hőségben áhított felfrissülésre. „Angol vidéki stílusra vágytunk, ahol valóban feltöltődhetünk és kiszakadhatunk a mindennapok rohanásából. Szerettem volna, ha a sok örökségből megmaradt bútornak és dísztárgynak is végre méltó helye lesz.” A végeredmény egy olyan bájos és romantikus kis villa lett, ahol az esküvő után is minden nyarukat töltik. 

„Az angol romantikát és a vízparti hangulatot ötvöztük, ami megunhatatlan a Balaton mellett.”

NAPPALI
A koptatott, szürke laminált padló az uszadékfák színvilágát idézi, ami a tapétával együtt meglehetősen domináns összhatást teremt a nappaliban. A vízkék és türkiz kiegészítők a part hűvösét csempészik a helyiségbe, míg a két kis ezüstkeretes tükör tökéletesen kiegészíti a látványt.
Ektorp kanapé és fotel, Finntorp fonott szék Ikea; üvegváza és virágdekoráció Style Center by Müller Mónika

ÉTKEZŐ
Az osztott üvegablak és a fekete-fehér járólap egy kis art deco hangulattal fűszerezi az enteriőrt, amire a szekrényke motívuma is rímel. A beugrót, ami valamikor egy bejárat lehetett, szpotlámpákkal és üvegpolcokkal építették be, a dekoráció jórészt Eszter családi öröksége.
Ingolf étkezőszékek Ikea; gyümölcskosár Style Center by Müller Mónika

KONYHA
Eszter nagyon megörült, amikor ráakadt az ablak osztásaihoz hasonló üvegezett felsőszekrényekre, amit hófehér metro csempével egészített ki. Mintegy másfélszáz darabos porceláncipő-gyűjteménye az étkező üvegpolcain kapott helyet, háttérként kék árnyalatú, pávatollas tapétával.
Metod konyhabútor Ikea

GYEREKSZOBA
A kisszoba ajtaja mellett álló stílusos csempekandallót barkácsáruházban szerezték be, és tökéletesen illik a vágyott stílushoz. A kis helyiségbe kihúzható ágyak kerültek, így akár nyolcan is aludhatnak a nyaralóban.
Hemnes kanapéágy Ikea; Jena II. csempekandalló Praktiker; állatos díszpárnák Style Center by Müller Mónika

HÁLÓSAROK
A tapéta rajzolatához igazodva légies, áttört az ágykeret is, ami így hagyja érvényesülni a mögötte feltűnő mintát. A batisztfüggönyök századfordulós hatást keltenek, sötétítőre pedig a fáradtkékre festett spaletták miatt nem volt szükség.
Leirvik ágykeret Ikea; Summer Delight mécsestartó Butlers

FÜRDŐSZOBA
Az északi fronton ehelyezkedő fürdő a ház leghidegebb helyisége, így igényelte a kiegészítő fűtést. A márvány hatású, derékmagasságban futó burkolat és a klasszikus szekrények az angol stílust erősítik.
Tarrington House elektromos üveg fűtőtest Metro Áruház; Romantic fürdőszobabútor Robi Bútor Nagykereskedés

TERASZ
Kétszeresére növelték és lefedték a teraszt, hogy maximálisan kihasználják már kora tavasztól kezdve. A fonott székek örökségből származnak, a terítő Eszter nagymamának munkája. A fehér házikó kerti tárolóként szolgál.
Designers Guild csíkos takaró Hephaistos 

Alaplap
70 m2

Hol található?
A Balatonnál, Zamárdiban

Milyen helyiségei vannak?
Nappali-hálószoba egy térben, étkező-konyha, gyerekszoba, fürdőszoba

Hányan laknak benne?
Eszter, férje és gyermekeik nyaralója

Lakberendező
Dr. Hainfahrt Eszter, Ikon Home