MEGJELENÉS A OTTHON MAGAZINBAN!

TELJES CIKK:

A színek ereje

50 m2

A nyüzsgő pesti környék miliője Lilian otthonába is belopta magát: a vibráló árnyalatok birodalmában légies kisbútorok és klasszikus kiegészítők biztosítják azt az atmoszférát, ami egyszerre megnyugtató és energikus. 

Szöveg: Ványik Dóra
Fotó: F. Tóth Gábor
Styling: Horváth Vera
Lakberendező: Dr. Hainfahrt Eszter, Ikon Home Design

Munkájában és a magánéletben is az élénk tónusok híve Lilian: színes, egyedi ruhákat kínáló üzletéből hazasétálva is a legvidámabb árnyalatokban pompázó terek és bútorok, az érzékekre ható miliő várja. „Budapest 13. kerületének pezsgő részén, kávézók, éttermek, régiségboltok közelében élek. Ez a kisugárzás nagyon vonzott – meséli. Édesanyámtól örököltem a színek iránti rajongást. A halála után vettem az ingatlant; fontos volt, hogy a tárgyaiból néhány ide kerüljön, például kedvenc fotelének új huzata inspirálta a többi textília tónusait.”

Az újépítésű lakás beosztásán nem változtattak, csupán a fürdőszobába került kád helyett épített zuhanyfülke a jobb helykihasználás érdekében. „Lilian már ismerte egyik korábbi munkámat, és mivel akkor is merész színekkel dolgoztam, megkeresett – veszi át a szót Dr. Hainfahrt Eszter lakberendező. – Nagyon jó stílusa van, a választott extrém színeket ízlésesen vegyítette.” Bebizonyosodott, hogy a narancs konyhabútor például kis térben is remek választás, akárcsak a nyárias hangulatú málnaszínű kanapé és a sötétkék dolgozósarok. A rendelkezésre álló hely miatt csupán kevés bútor költözött be Lilianhoz, de összekapcsolják őket az arany árnyalatai és a távol-keleti motívumvilág, amely a hálószobában a leglátványosabb. „Lilian több japán szobrocskát örökölt édesanyja gyűjteményéből, erre rímel az aranyszínű tapéta, amelyet cseresznyefavirágok díszítenek. Mivel az ágy széles, nem fért volna el egy mély gardróbszekrény úgy, hogy az ajtót is ki lehessen nyitni, ezért készült nyitott akasztós, lebegőpolcos tároló.” A döntésnek hála elegendő hely maradt itt a dolgozósaroknak is, ráadásul Lilian a szoba legvilágosabb pontján, az ablak előtt ülhet le az íróasztalhoz. Eszter nagy gondot fordított a világítás megtervezésére is. A nappaliba lilában játszó akrilcsillár került, kiegészítő fényként pedig egy 24 karátos arannyal futtatott állólámpát választottak, rámutatva, hogy kisebb térben akár egy funkcionális tárgyból is válhat dekoráció. Lilian a leggyakrabban a konyhapult feletti LED-falat használja, mivel különleges fénye mellett a konyhai munkához is kellemes háttérvilágítást nyújt. „Ritkán fogadok itt vendégeket, mert ez a lakás arról szól, hogy egyedül lehessek a gondolataimmal. Ha viszont jönnek hozzám, az első reakció mindig a megdöbbenés, aztán a hangos tetszésnyilvánítás.” Tudja, kevesen merik a színeket ilyen bátran használni az otthonukban, de nem bánta meg döntését, amelynek köszönhetően otthona mindig energiával tölti fel.

Régi és új 
Merész árnyalatok és aranyló kiegészítők adják meg a másfél szobás lakás alaphangulatát. Lilian legalább annyira szerelmese a színeknek, mint a családi emlékeket őrző daraboknak, így szép harmóniában olvad össze régi és új.

Kiemelés 
Extrém, mégis elegáns szín- és dekorációválasztás ellenpontozza a kis alapterület érzetét.

A kevesebb több 
Kecses ülőke, családi hagyatékból származó tükör és diszkrét beépített szekrény fogadja az érkezőt, az előszobában használt padlóburkolat halványszürkéje az egységességből eredő tágas hatásért az egész lakáson végigvonul. 

Funkció és hangulat
Szinte a teljes falat a zárt frontokkal tervezett narancsszínű konyhabútornak szentelték. Így mindig rend van, ráadásul a cseppfal fotópanelén zavartalanul érvényesülhetnek Miami éjszakai fényei – a LED-ek épp a felhőkarcolók ablakai mögött bújnak meg.

Munkára szabva
A háló körpanorámás üveg kiszögellését sem szerették volna kihasználatlanul hagyni, ide került a lerakóasztalként is hasznos íróasztal, az étkezőszékek kékjét megidézve. 

Utazásból merítve 
A kézzel festett mosdótál eredetijét Lilian egy utazás során szerette meg, kis méretével éppen illik a fürdőbe. A világításról a falba épített LED-fény gondoskodik, kiemelve a tükör művészi íveit és a narancs csaptelepet.

Lesd el a legjobb megoldásokat!

Miért praktikus a tulipánasztal?
A kerek asztallap kevesebb helyet foglal, és mivel az asztalláb a középen van, körülötte bárhová helyezhetőek a székek. 

Nyitott ruhásszekrény: mikor?
Kis ruhatár és kevés beépíthető hely esetén. Mivel szem előtt vannak, fontos az esztétikus elrendezésük. 

Milyen legyen a  padlóburkolat?
Az ugyanolyan – vagy egyforma mintázatú és színű – burkolat vezeti a tekintetet, ezzel jótékonyan becsapja a térzéreztet. 

Mi a színek titka?
A színek élettel töltik meg a teret, amiről a kislakásban sem kell lemondani. A szabály: semleges alapokhoz színes bútorok, vagy fordítva.