MEGJELENÉS AZ OCTOGON DECO MAGAZINBAN

A cikk az OCTOGON deco magazin 2020/5. számában jelent meg.

TELJES CIKK:

Színpompás könnyedség 

Modern, új építésű házban még egy kisebb lakás is nagy érték – nem is beszélve a Smart13 projektről, ami Angyalföld legdinamikusabban fejlődő városrészében épült, és amelynek épületei egy kizárólag a lakók számára kialakított, kellemes, zöld park körül magasodnak.  

Szöveg: Borsos Klára
Fotó: F.Tóth Gábor
Tervező: Hainfahrt Eszter

Angyalföldön a szürke, lerobbant épületek, műhelyek, elhanyagolt grundok helyét ma már elegáns lakóparkok, üzletek, irodaházak és játszóterek népesítik be. Szemlátomást megújulóban van ez a városrész – bármerre nézünk, szimpatikus, élettel teli nyüzsgés mindenfelé. A város, élő szövetként terjeszkedik, eközben értékes területeket fedez fel magának, utat nyitva egy korszerűbb, kulturáltabb életformának. 

A Smart13 közel a Lehel piachoz és a Westendhez, ugyanakkor mintegy karnyújtásnyira a Városligettől, irigylésre méltó lokációval rendelkező okos otthonokat és bérlehető lakásokat egyaránt kínál. Ellentétben a túlzsúfolt panelekkel és kevésbé jól sikerült lakóparkokkal a tervezők ennél a projektnél arra is ügyeltek, hogy az épületekben ne legyen több mint negyven család házanként. 

A Szabolcs utcai lakópark egyik épületének második emeleti, tágas, belső udvarra néző, délkeleti tájolású lakásának teljes berendezését Hainfahrt Eszter tervezte. Régi ismeretség köti a lakás tulajdonosához a tervezőt, több korábbi, sikeres megbízással a háttérben, így az új munka a kölcsönös bizalom és megbecsülés jegyében született. 

Eszter szabad kezet kapott, az amúgy befektetésként vásárolt, kiadásra szánt lakás berendezéséhez, mégis a tervezés szinte vakrepülést jelentett, mivel az elhúzódó építkezés miatt csak a tervezést követően volt lehetőség a helyszín méreteinek ellenőrzésére, a fényviszonyok, és a környezet közvetlen megtapasztalására. Mégis a koncepció sikerét mutatja, hogy mikor az átadás alkalmával kiderült, hogy – meghatározó stíluselemként – a terasz sárga korlátot kapott, az tökéletesen harmonizált a lakásbelső egészével, a tervező ugyanis fiatal, aktív életet élő bérlőkre formálta a belső tereket. Ennek megfelelően vidám, laza hangulatot alakított ki a lakásban – élénk színekkel, geometrikus mintákkal és könnyed bútorokkal. 

Helyszín: Angyalföld, Smart13 Apartments
Alapterület: 64 m2
Helyiségek: előszoba, nappali – konyha – étkező, hálószoba 1, hálószoba 2, fürdőszoba, vécé (alul balra) 

A nappali helyét a kanapé mögötti falszakaszt borító, színes és geometrikus mintájú, egész falat borító tapéta jelöli ki a többfunkciós térben – kényelmes lounge fotellel és lerakóasztalokkal egészül ki. 

Kanapé, Grandoba lerakóasztalok, újságtartó IKEA; Cazar fotel, Triange szőnyeg IDdesign;  Ideal Lux Minimal SP2White függesztékek, Eglo Dundee állólámpa Fénymánia; Rebel Walls tapéta Mobili Mania

Visszafogott, semleges színek és natúr frontok jellemzik a beépített konyhabútort, míg a hozzá kapcsolódó karakteres étkezőasztal és a lágy vonalvezetésű, világoskék székek könnyed, laza hangulatot teremtenek a nappalival közös térben. 

Konyhabútor, konyhai gépek IKEA; Circle étkezőasztal, Costa székek IDdesign; Hidegburkolat a konyhapult fölött Zalakerámia

Bár a színpárok egy kissé hűvösebbek, a merész színek és a geometrikus minták a hálószobában is megjelennek, hogy folytassák a lakás vidám, játékos hangulatát. 

Szőnyeg, pink karosszék IKEA; Kép IDdesign

Bármennyire is mozgalmasnak tűnik azért a hálószobákban jóval visszafogottabb a színhasználat. A kék vagy a szürke eltérő tónusait felvonultató helyiségeket a pihentető higgadtság jegyében alakították ki. 

A lágyan ívelt gömbölyded mosdóhoz jól illik az egyszerű és letisztult, kör alakú fali tükör a fürdőszobában, ahol a fiatalos stílust mindössze egy vagány kép jeleníti meg a falon. 

Mosdó, tükör IKEA; Csaptelep Bugnatese; Zuhany Ravak; Hidegburkolat Zalakerámia

A sötétkék ágytakaróval higgadtabbá tett hálóban trükkös falfestés teszi még kuckósabbá a hangulatot – szintén a kék egy újabb árnyalatát vonultatva fel, ezúttal falfesték formájában. 

Ágy, ágytakaró, párnák IKEA; Laora olvasólámpa Eglo; Kék prémium beltéri falfesték NCS S4030 B Héra

Az életvidám sárga színfoltok minden helyiségben megjelennek – hol visszafogottabban, hogy ne zavarják meg a szoba nyugalmát, máshol, mint a közösségi terekben is, jóval hangsúlyosabban, hogy érzékeltessék a belső terek lendületes, laza és energikus hangulatát. 

A keskeny előszoba terét érdekes formájú tükrök tágítják vizuálisan, míg az élénk színekről az akasztók gondoskodnak. 

Butterfly akasztók, tükör IDdesign; Padlóburkolat Zalakerámia

Két egymástól eltérő ágyat helyeztek el a másik hálóban, amiket az egyforma ágytakaró, a díszpárnák és a lerakóasztalok hoznak közös nevezőre. 

Ágyak, ágytakaró, díszpárnák, Lierskogen lerakóasztal IKEA; Ideal Lux Minimal AP1 Cromo 1 fali lámpa Fénymánia 

Csendes, parkosított belső udvarra néz a kényelmes erkély, ahol egyelőre egyetlen kültéri lounge bútor kapott helyet.  

Lounge szék IKEA; Padlóburkolat Zalakerámia