Trendek a lakberendezésben 2018 THE FUTURE IS URBAN

 

Talán kevesen tudják, hogy a lakberendezés, textilek, tapéták, színek világában a globális trendek nem csak úgy alakulnak,hanem 7 ügynökség (www.franklintill.com , www.carlin-groupe.fr , www.ienotextile.com , www.felixdiener.com , www.spottrends.dk , www.stijlinstituut.nl , www.wgsngroup.com ) felváltva dolgozik azon, hogy megmondják nekünk, hogy az adott évben milyen trendet kell követnünk.A hét ügynökség közül idén a FranklinTill Studio (www.franklintill.com) nyerte el a világtrend megalkotásának megtisztelő feladatát. Az általuk alkotott Trendkönyv legátfogóbb témája az urbanizáció, vagyis az életünket átható elvárosiasodás.

Az emberek többsége életének 90 %-át zárt térben tölti, csak a munkahely és a lakás közötti ingázás jelenti a szabadban töltött időt. A zárt terek pedig fokozatosan szűkülnek, kisebb alapterületű lakások, irodák jönnek létre. Ezért kiemelkedően fontos, hogy ezek a terek az ember jólétét, jó életminőségét szolgálják, a lakberendezés pedig ehhez tud nagy segítséget nyújtani.

A trendtémák:

A flexibilis tér, melyben nagy szerepet kapnak a kis terekhez jól alkalmazkodó, átalakítható, könnyen mozgatható, leegyszerűsített bútorok, melyek mindig az adott térnek és életminőségnek megfelelően alakíthatóak. A mai életvitel megköveteli a rugalmas alkalmazkodást, ha például egy jobb munkalehetőség miatt másik városba kell költöznünk, ezek a bútorok az új környezetben is használhatóak. A trendszínek: fehér, élénk kék, piros, sárga, sötétbarna.

Tökéletlen tökéletesség, vagyis a wabi-sabi, amely azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül a tökéletességre törekedni, mert a tárgyaknak éppen ez az esetlensége adja meg az egyediségét. Igazi trend lett idén a tökéletességben rejlő kis hiba, vagyis a szépség, az öröm felfedezése a tökéletlenségben. Ez pedig visszavezet a kézművességhez, hiszen a tömegtermelésnek ez nem lehet a célja.  Meglátni a szépséget a hibás vagy aszimmetrikus, kicsit törött tárgyakban, egy oda nem illő ecsetvonásban – ez az idei feladatunk. Trendszínei: kék, mustársárga, rozsdabarna, bézs.

Kis terek- soft minimál: a kis terekhez illő funkcionális térrendezés, melynél az anyaghasználaton van a hangsúly. A matt, puha, természetes anyagok az ember maximális kényelemérzetét szolgálják. Trendszínei: szürkéskék, pasztellkék, világos puha rózsaszín, pasztellzöld, törtfehér.

Bár tavaly nem jósoltam neki túl sok időt, de 2018-ben továbbra is trend az urban oasis, vagyis a dzsungeltéma, a buja zöld növényzetet imitáló, nagy leveles tapéták, textilek, melyekkel a lakásba csempészhetjük a természetet …. ha már ilyen keveset élvezhetjük a mindennapokban. Trendszínei: zöldek árnyalatai, lila, rózsaszín, sötétkék.

www.bevlo.hu

www.ikonhome.hu