Műnövények- szeretjük vagy nem?

Nem tudom, ki hogy van vele, én imádom a műnövényeket. Persze nem a különböző természetellenes színben pompázó, gagyi temetői műanyag virágokra gondolok. Szerintem sokaknak ez ugrik be, és cikinek tartják művirágot venni, pedig már rengeteg, a valódihoz megszólalásig hasonló, jó minőségű műnövényt lehet kapni.

Első élményem a művirágokkal kapcsolatban pár éve volt, amikor teljesen élethű cserepes levendulát és muskátlit fedeztem fel az IKEÁ-ban. Rögtön vettem is jó párat a balatoni nyaraló teraszára, ahol rendszeresen küzdöttem a növénypopuláció életben tartásával. Nyaraló tulajdonosoknak biztos ismerős probléma: a meleg nyári hónapokban a cserepes növények még úgy is nehezen maradnak életben, ha minden hétvégén kapnak vizet, hát még ha kimarad egy-két hétvége. Volt, hogy csak a locsolás miatt loholtunk le a Balcsira. Ez egycsapásra megoldódott, mikor a teraszra a cserepekbe műmuskátli, műlevendula és műbukszus került ☺ A barátnőim nem győztek csodálkozni, hogy az én muskátlim mindig milyen gyönyörű. Na, hát így.

Pár év alatt a cserepes zöldnövények piaca sokat fejlődött, már nem kell külföldön, méregdrágán vadászni ezeket a szépségeket, legutóbb a KIK-ben találtam 3000 Ft-ért nagyon szép, nagylevelű műnövényeket. Sok lakásban a fényviszonyok miatt az élő virágok nem maradnak szépek, így vagy folyamatosan cserélgetni kell őket, ami nem kevés pénzbe kerül, vagy le kell mondani róluk.

De miért is kellene? Szép műnövényekkel, például csoportosan elhelyezve őket, fel tudjuk dobni a sötétebb sarkokat is, a zöld foltoknak már nem kell feltétlenül csak az ablak körül elhelyezkedni. Én még az élő növények közé is csempészek egyet-kettőt. 🙂