BAUHAUS

Napjaink másik kedvelt stílusa a bauhaus, mely az art deco-val időben párhuzamosan, azonban teljesen más ideológiai alapon alakult ki. Míg az art deco az 1920-as évek Franciaországból indult luxus stílus, addig a bauhaus a német funkcionalizmus megtestesítője. A Bauhaus iskola, melynek alapítói nem is stílust, hanem irányzatot akartak létrehozni, 1919-ben kezdte meg működését Weimar-ban, Walter Gropius vezetésével. A művészeti iskolában az oktatás műhelyekben folyt, melyeket olyan avantgard művészek vezettek, mint Kandinszkij, Paul Klee vagy Johannes Itten.  De itt tanult és dolgozott a magyar származású Breuer Marcell, Moholy-Nagy László és Molnár Farkas is.

A bauhaus az ipari társadalom által elvárt funkcionalizmust képviselte. Az iskola utat nyitott az ipari formatervezésnek, a műhelyekben tömegtermelésre alkalmas bútort és használati tárgyakat terveztek. Ennek jó példái az azóta ikonikussá vált, Brauer Marcell által tervezett csőbútorok. 

Az iskola vezetője 1930-ban a XX. század öt legnevesebb építésze közé tartozó Mies van der Rohe lett, akinek irányítása alatt a Bauhaus iskolában az építészet felé tolódott a hangsúly.  Mies van der Rohe az építészetet művészetként kezelte, munkásságát a különleges és költséges építészeti és bútortervezési megoldások, nagyvonalú, reprezentatív térrendezés jellemezték

A bauhaust Brauer Marcell csővázas bútorairól és a Mies van der Rohe által tervezett Tugendhat –villáról készült képekkel mutatom be a galériában. 

Az 1928-ban tervezett Tugendhat-villa modern kialakításával elképesztően szép, és a mai kor elvárásainak is megfelel – én legalább is gondolkodás nélkül oda költöznék. ☺

Egy bruno-i kirándulás során ne hagyják ki, de jegyet hónapokkal korábban kell foglalni!

(a képek nem saját munkák, kizárólag illusztrációk)