ART DECO

Látták a Nagy Gatsby című filmet Leonardo diCaprioval? Aki az art deco stílus iránt érdeklődik, annak kötelező, mert két és fél óra tömény gyönyörűség. Nem is nagyon tudom felidézni a történetet, mert elvitt a látvány, az imádnivaló luxus, a pezsgő, gyémánt, ruhák, színek, bubifrizurák forgataga.  

A stílus a 1920-as években indul Franciaországból, de legnagyobb hatása Amerikában volt. A kereskedelem ösztönzésére használt luxusstílus minden darabja azt hirdette, hogy „vegyél meg, mert olyan szép vagyok”. A korszakban párhuzamosan jelen lévő funkcionalista bauhaus-zal ellentétben, ez a stílus nem törekszik arra, hogy bárki számára elérhető legyen, inkább a modern, különleges elegancia kifejezője lett. 

Az art deco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés, szögletes formák, élénk, kontrasztos színek jellemzik. Tutanhamon sírjának 1922-es felfedezése folytán nagy hatása volt rá az egyiptomi művészet.

A bútortok drága, egzotikus faanyagok felhasználásával, kézi munkával készültek, díszítésükhöz gyöngyházat, elefántcsontot, aranyat, ezüstöt használtak. A bútorok jellegzetes, egészen sötét, fényes politúrozása a stílus védjegye is. 

Modernsége miatt ma is jól használható, régiség boltokban, online piacokon rengeteg art deco stílusú bútor kapható, de ennek a stílusnak tér és következetesség kell. Nagy belmagasságú polgári lakásokban mutat jól. 

Ui: Majdnem elfelejtettem megemlíteni! Nagy kedvencem, Poirot is art deco lakásban él

(a képek nem saját munkák, kizárólag illusztrációk)