Retro design a Corvin-negyedben

A 80 nm-es lakás kiválasztásánál az volt az elsődleges szempont, hogy két fiatal számára kényelmesen használhatóra lehessen átalakítani, külön bejáratú, lehetőleg hasonló nagyságú szobákkal és egy közösségi térrel. Az utcafronti két szoba gyönyörűen benapozott, míg a lakás étkező-konyhája és fürdőszobája a szépen karbantartott körfolyosós ház belső udvarára néz.

A statikussal történt egyeztetést követően, a lehetőségeket mérlegelve elkészültek az átalakítási tervek, melyek során a szobák külön bejáratot kaptak, de az összenyithatóság lehetősége megmaradt, a cselédszobából pedig tágas fürdőszoba lett wc-vel. Az elkülönített konyha funkció megszűnt és egy közösségi térként is használható nagyméretű előtér-étkező-konyha került kialakításra.

A lakás stílusának tervezésekor számolni kellett a már meglévő bútorok, közöttük a két hatalmas 70-es évekbeli ruhásszekrény elhelyezésével, mely tulajdonképpen a manapság divatos retro stílus ötletét adta.

A 3,6 m belmagasságú lakás szobáinak falára retro hangulatú falipanelek kerültek, és lakás falainak színválasztásában is visszaköszön a stílus. A bézs fal szépen kiemeli a még működő cserépkályha világoszöld színét, melyhez jól passzolnak a H&M Home-ban talált díszpárnák.

Az étkező-konyha és a fürdőszoba egységes, spanyol cementlap hatású padlóburkolatot kapott, a sárga csempeburkolat pedig a Zalakerámia prémium mozaik-családjának tagja.

A hangulatnak megfelelően a lakásban megmaradt a konvektoros fűtést, mely alacsony költséggel, nagyon jó hatásfokkal működik. A régi, de jól működő konvektorokat sem érdemes kidobni, mert kopottas burkolatukat a kívánt színre lehet színtereztetni. A melegvízről az Ariston energiatakarékos villanybojlere gondoskodik, mely gyönyörű formatervezésű, és fektetve is felrakható, így az ajtó fölé felhelyezve egyáltalán nem rontja a fürdőszoba összképét.

A konyhabútor az IKEA fényes szürke frontjaival készült, és a műanyag fogantyúk is a retro stílust hozzák, míg a modern étkezőgarnitúrát jól kiegészítik a piros kárpitú, 70-es évekbeli cseh székek.

A lakás jó példája annak, hogy érdemes akár egy rossz állapotú lakást is felújítani a város frekventált részén, mert alacsonyabb költségvetésből egy stílusos otthon alakítható ki belőle.

Ilyen volt
Ilyen lett